Yoga wordt door steeds meer Nederlanders beoefend en is een combinatie van lenigheid, controle, kracht, ontspanning en rust. Er bestaan tal van verschillende yoga oefeningen: van oefeningen voor gevorderden tot eenvoudige yogahoudingen voor beginners. Wanneer je voor het eerst aan yoga-oefeningen begint, zal je merken dat het moeilijker is dan je in eerste instantie denkt. Je lichaam is niet gewend aan dergelijke houdingen, waardoor de kans op spierpijn de volgende dag aannemelijk is. Tijdens het beoefenen van yoga is het belangrijk om je te focussen op je ademhaling. Naarmate je vaker aan yoga doet, zullen onderstaande oefeningen steeds makkelijker gaan, waardoor je ietwat complexere oefeningen kunt proberen. Wanneer je start met yoga raden we aan om niet te snel van stapel te lopen en te beginnen met de eenvoudigere oefeningen. Om je op weg te helpen, noemen we in dit blog yoga oefeningen die uitermate geschikt zijn voor beginners.

Triangle

Als beginners is het verstandig om jezelf te focussen op een aantal eenvoudige oefeningen. Hoewel de oefeningen relatief eenvoudig lijken, zijn ook deze oefeningen vrij intens. De triangle oefening is zeer geschikt voor beginners en kun je zo zwaar mogelijk maken als dat je zelf wilt. Bij deze oefening zet je beide benen uit elkaar, waarbij je rechtervoet naar rechts wijst en je linkvoet naar voren wijst.  Vervolgens pak je met je rechterhand je rechter enkel vast, waarbij je naar je linkerarm kijkt die recht omhoog wijst. Het is belangrijk om de armen in een rechte lijn te houden en goed op je ademhaling te letten.

Warrior

De warrior is een bepaalde yoga houding waarbij je beide benen eveneens uit elkaar zet en je rechtervoet naar rechts wijst, terwijl je linkervoet naar voren wijst. Zak vervolgens met je rechterbeen lichtjes door je knie, waardoor je linkerbeen volledig gestrekt is. Daarna spreid je beide armen volledig, waarbij ze op een lijn blijven en draai je jouw gezicht naar rechts. Neem 10 ademhalingen en herhaal de oefening, maar dan andersom.

Cobra

Dit is een van de meest herkenbare en gebruikelijke oefening voor beginners. De houding lijkt op de houding die surfers aannemen wanneer ze op een surfplank willen gaan staan vanuit een liggende positie. Tijdens de oefening ga je volledig gestrekt op een van je yoga matten liggen om jezelf vervolgens met twee handen af te zetten en je hoofd zover mogelijk naar achter te duwen. Ook dit is een oefening die je eenvoudig zelf thuis kunt beoefenen en ook hiervoor geldt: hoe vaker je de oefening herhaalt, hoe zwaarder die wordt.