De kracht van een goede fitnessroutine is indrukwekkend: lichaamsbeweging kan je helpen om sterkere spieren op te bouwen, chronische ziekten te voorkomen en je kleren een stuk beter te laten zitten. Maar er is nog een ander voordeel van lichaamsbeweging dat genoemd mag worden, namelijk dat sporten een verjongingseffect heeft. Natuurlijk kan je je chronologische leeftijd niet veranderen, maar lichaamsbeweging kan je gezondheid verbeteren tot het punt waarop je er jonger uitziet en je je jonger voelt dan je bent, aldus Frank Frisch, PhD, directeur kinesiologie aan de Chapman University in Orange, Californië. Zie de 5 fysieke en mentale effecten die een zweetsessie kan hebben op je hersenen en lichaam. Alleen al door het lezen van deze redenen wordt je gemotiveerd om nooit meer een sportsessie af te blazen.

1.      Sporten geeft je meer kracht en energie

Een training is als de energiedrank van de natuur, die je hersenen en lichaam in vuur en vlam zet zodat je je alerter en levendiger voelt. “Oefening brengt je lichaam in een staat van opwinding, wat zich vertaalt in meer vitaliteit en een groter gevoel van welzijn“, zegt Frisch. “Dagelijkse taken worden minder inspannend en vereisen minder inspanning.” Sporten geeft je een oppepper, dat je het gevoel geeft dat er een aantal jaren van je leeftijd zijn afgehaald.  

2.      Bewegen houdt je huid zacht en glanzend

Een dauwachtige glans op je wangen dankzij al het zweet dat van je voorhoofd druipt, is misschien niet de enige manier waarop fitness je huid jong houdt. Onderzoekers van de McMaster University in Ontario bestudeerden de huid van een kleine groep volwassenen tussen de 20 en 84 jaar. De frequente sporters die ouder waren dan 40 jaar hadden net zo een soepele, elastische huid als mensen tussen de 20 en 30 jaar. Het verschil had niets te maken met blootstelling aan de zon (die de huid veroudert als je geen zonnebrandcrème draagt), meldde het onderzoeksteam; ze theoretiseerden dat sporten lichaamsstoffen creëert die helpen de veroudering van de huid te vertragen.

Probeer je er alles aan te doen om er zo jong mogelijk uit te zien, door bijvoorbeeld fanatiek te sporten, maar stoor je je aan een verouderde huid met rimpels? Dan kan een liquid facelift bij Dokter Frodo de oplossing zijn. Doordat ze zich bij Dokter Frodo richten op de oorzaak van het ‘probleem’ is de behandeling zeer effectief.

3.      Sporten verbetert je houding

Door spierverlies en de veranderingen in de botdichtheid verslechtert je houding naarmate je ouder wordt. Krachttrainging verbetert de gezondheid van de spieren en botten langs je ruggengraat en helpt je een goede houding te behouden. Ook voel je je psychologisch krachtige, aldus Amie Hoff, personal trainer en oprichter van Hoff Fitness in New York City.

4.      Sporten vermindert vet rondom de buik

Op middelbare leeftijd, na de menopauze begint het vet dat vroeger vooral op je heupen en dijen terechtkwam steeds sneller en vaker naar je buik toe te komen. In tegenstelling tot vet op andere lichaamsgebieden kan dit viscerale vet, zoals het bekend is, de risico op chronische aandoeningen, zoals diabetes en hartziekten verhogen. Het viscerale vet op de buik is lastig weg te krijgen, maar regelmatige cardiosessies lijkt het te verminderen. Uit een studie van Duke University uit 2011 is gebleken dat cardiotrainingen kunnen leiden tot meer buikvetverlies dan krachttrainingen of een combinatie van krachttraining en cardio.

5.      De celveroudering vertraagt door te sporten

Sporten geeft je niet alleen het gevoel dat je jong bent, maar kan ook het verouderingsproces in je chromosomen uitschakelen. Dit heeft te maken met telomeren, de kapjes aan het einde van de chromosomen die de veroudering controleren. Telomeren worden korter naarmate je ouder wordt. Langere telomeren associeert men met een lange levensduur. Recente studies hebben een verband gevonden tussen regelmatige lichaamsbeweging en de verlenging van de telomeren, wat suggereert dat lichaamsbeweging de klok kan vertragen zodat je langer leeft. “Hoewel lichaamsbeweging je geen lange levensduur garandeert, versterkt het de kansen“, zegt Frisch.