Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een eiwitdieet tot snel gewichtsverlies kan leiden. Maar wat houdt een eiwitdieet nou precies in? Het eiwitdieet, ook wel bekend als het proteïne dieet, is een dieet waarbij er voornamelijk eiwitrijk voedsel gegeten wordt. Koolhydraten en vetten worden zo goed als achterwege gelaten. Maar hoe kan het dat je afvalt van een eiwitdieet? En wat voor voedsel moet je precies eten om te voldoen aan een eiwitdieet? Je leest er in deze blog alles over.

Hoe kan het dat je afvalt van een eiwitdieet?

De meeste succesvolle diëten hebben over het algemeen een eiwitrijke kern. Het internet staat vol met, volgens de fabrikanten, wonderbaarlijke afslankpillen. Helaas geven deze valse verwachtingen. Voeding daarentegen heeft een véél grotere impact op afslanken. Maar waarom eiwitten?

Eiwitten zijn zeer belangrijk voor ons lichaam wat betreft gewicht en lichaamsvet verliezen. Maar waarom? Het eten van veel eiwitten zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling tijdelijk verhoogd wordt. Hierdoor verbrand je meer calorieën en uiteindelijk dus ook vet. Daarnaast zorgen eiwitten er ook voor dat het hongergevoel onderdrukt wordt. Hierdoor is de kans dat je gaat overeten een stuk kleiner. Iets wat in een dieet wel wenselijk is.

Suikers en slechte vetten zijn dikmakers

De grootste bijdrage van het eiwitdieet is dat je automatisch minder calorieën binnenkrijgt. Koolhydraten en eiwitten bevatten namelijk 4 calorieën per gram, vet bevat er 9 per gram. Je kunt je dus al wel voorstellen dat wanneer je veel vet uit je voedingspatroon haalt en dit vervangt voor eiwit, je dit al 5 calorieën per gram oplevert. Koolhydraten daarentegen zijn niet per definitie slecht, maar mensen krijgen vaak wel slechte varianten binnen doordat ze de verschillen niet kennen.

Bij slechte koolhydraten moet je denken aan suikers, wit brood en witte (lees: geen volkoren) pasta. Fruitsuikers horen hier ook bij, maar deze zijn uiteraard een stuk minder slecht dan toegevoegde kunstmatige suikers.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten krijgen we uit bijna al het voedsel wat we eten binnen. De één heeft uiteraard wel een hogere concentratie eiwitten dan de ander. We vinden ze terug in dierlijke en plantaardige bronnen, maar over het algemeen bevatten dierlijke bronnen en zuivelproducten de meeste eiwitten. Denk aan de volgende producten:

Dit is natuurlijk lang niet alles. Er zijn nog veel meer opties die je kunt kiezen. Ook als je vegetarisch bent. Let bij de aanschaf van de producten op het eiwitgehalte per 100 gram en zorg dat de hoeveelheden vet en koolhydraten laag zijn.