Tegenwoordig is het bijna niet meer weg te denken, krachttraining in combinatie met sport supplementen. Echter, zijn er tegenwoordig zoveel dat je soms even niet meer weet welke supplementen het beste voor jou en je doelen zijn. Hierom heb ik hieronder een overzicht voor je gecreëerd met enkele tips.

Multivitaminen

Alhoewel multivitaminen voor iedereen aan te raden zijn, is dit een goed begin voor een sporter die graag aan krachttraining doet. Vitamines en mineralen zijn essentieel voor het menselijk lichaam en veel hiervan is uit voeding te halen. Echter is het helaas zo dat de hoeveelheden die je uit voedsel haalt, meestal niet genoeg zijn. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D, die je vooral binnenkrijgt door zonlicht. In de winter schijnt de zon minder, dus is er een grote kans dat je niet genoeg van deze vitamine binnenkrijgt.

Pre workout

Pre workout bestaat meestal uit B6 en B12 vitaminen, die zorgen voor extra focus en concentratie. Hierdoor ben jij extra gefocust voor jouw workout voor een extra boost. Neem dit in 10-15 minuten voor jouw workout in en ben er zeker van dat je door de extra focus extra hard en lang kunt sporten.

Kreatine

Voordat je je workout begint, zijn er verschillende supplementen die je in kunt nemen. Een van deze supplementen, is kreatine. Kreatine zorgt namelijk voor een energieboost in jouw spieren, waardoor jij meer uit jouw workout kunt halen. Door de boost, kun je wel tweemaal zo hard gaan dan zonder het gebruik van kreatine.

BCAA

BCAA kun je voor en tijdens jouw krachttraining gebruiken. Onder BCAA zijn 3 essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren worden niet door ons lichaam aangemaakt en kunnen daarom alleen maar uit voeding gehaald worden. Deze zuren zijn te vinden in onder andere: vlees, vis, eieren, zuivel noten en peulvruchten. BCAA’s zijn sterk aan te raden voor mensen die aan krachttraining doen. De spieren kunnen deze aminozuren namelijk direct opnemen.

Eiwitten

Eiwitten zijn aan te raden om te consumeren na je workout. Dit omdat eiwitten zorgen voor de opbouw van spiermassa. Er zijn twee verschillende eiwitten die jij kunt gebruiken:

Wei-eiwitten

Wei-eiwitten zijn eiwitten die het lichaam erg snel opneemt doordat deze erg verteerbaar zijn. Hierdoor verbetert na de krachttraining het effect op spiergroei en daarom zijn wei-eiwitten ideaal om direct na het sporten te nemen.

Caseïne-eiwitten

Caseïne-eiwitten worden langzamer verteerd dan wei-eiwitten. Ook is er bewezen dat deze eiwitten de afbraak van spiereiwit vermindert. Hierom zijn deze eiwitten beter om in te nemen na je workout maar voor het slapen gaan. Dit omdat tijdens het slapen je lichaam zich het beste herstelt.